Sienipiirakka Tattari ja Spelttijauhoista

Andreas Koutsoukos
Jaa
Esivalmistelu:
30 min
Valmistusaika:
45 min
Annoksia:
6

Ainekset

  • 250 g - Voita

  • 2,5 dl - Venhäjauhoja

  • 2,5 dl - Spelttijauhoja

  • 2,5 dl - Tattarijauhoa

  • ripaus - Suola & Pippuria

  • 2 rkl - Vettä

  • 500 g - Sieniä ( Kanttarelli, Siitake, Herkkusieni )

  • 130 g - Pekonia

  • 3 kpl - Sipulia

  • 2 kynttä - Valkosipulia

  • 3 vartta - Timjami

  • 2 rkl - Oliiviöljy

  • 2 rkl - Valkoviinietikka

  • 2,5 dl - Kermaa

  • 2,5 dl - Maitoa

  • 3 kpl - Kananmuna

  • 3 rkl - Ranskankerma

  • 100 g - Juustoraaste( parmesaania )

Ohje

Aloita piirakkapohjasta; sekoita kaikki aineet keskenään ja muotoile taikina isoksi palloksi. Anna levätä jääkaapissa noin 40 minuuttia. Seuraavaksi voi tehdä täytteen.

Lämmitä öljy pannulla ja lisää valkosipuli, timjami, pekoni sekä sipuli ja kuulota kunnes sipuli on läpikuultava ja pekoni rapea. Siirrä pekoni sipulit kulhoon ja paista pilkotut sienet. Freesaa sieniä ja lisää viinietikkaa sekaan antamaan happoa. Jos sinulla on kevät sipulinvarsia, voit lisätä ne tässä vaiheessa. Voit myös käyttää muita yrttejä antamaa makua ja väriä. Lisää kypsät sienet sipuli pekonin sekaan.

Enään puuttuu munamaito, mikä toimii sienipiirakan sidosaineena. Mittaa ja sekoita aineet yhteen. Lisää tämän jälkeen munamaito täytteen sekaan ja tarkista suola. Ota piirakkapohja jääkaapista ja muotoile se voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille. Voi helpottaa työtä kaulimalla pohjan. Kun olet saannut pohjan vuokaan, laita päälle foliota ja paistokuulat tai herneet. Pistele folioon haarukalla muutama reikä, jotta haihtuva neste pääsee läpi. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja esi-paista pohjaa noin 30-40 min paksuudesta riippuen.

Lisää täyte piirakkavuokaan ja raasta juusto päälle. Anna kypsyä uunissa 170 asteessa 50 minuutttia alavastuksella ja sitten 40 minuuttia ylätasolla. (Huom paistoaika riippuu piirakan koosta. ) Voit kokeilla kypsyyttä hammastikulla, jos täyte ei ole juoksevaa tikussa niin se on kypsä. Nauti sellaisenaan tai pienen vihreän salaatin kanssa.