Täytettyjä Tomaatteja

Andreas Koutsoukos
Jaa
Esivalmistelu:
30 min
Valmistusaika:
60 min
Annoksia:
6:lle

Ainekset

  • 8 kpl - Pihvitomaatteja

  • 2 kpl - Sipulia

  • 3 kpl - Valkosipulinkynttä

  • 25 g - Voita

  • 500 g - Jauhelihaa ( lammasta jos on saatavilla )

  • 2 kuppia - Riisiä ( pitkäjyväistä )

  • 2 kuppia - Valkoviiniä

  • 10 vartta - Tilliä

  • 5 vartta - Mintun lehtiä

  • 2 vartta - Kevätsipulia

  • 1 rkl - Sokeria

  • ripaus - Suola & Pippuria

  • 1 dl - Jogurttia

  • 1 rkl - Hunajaa

  • 1 rkl - Oraganoa

  • 3 rkl - Oliiviöljyä

Ohje

Aloita resepti tomaateista. Leikkaa tomaatin hattu pois ja laita ne sivuun. Ei haittaa jos parit menevät sekaisin kunhan jokaiselle löytyy lopuksi hattu.

Seuraavaksi poistetaan tomaateista sisus, se käy helposti esim. jäätelökauhalla. Sisusta käytetään myöhemmin reseptissä joten älä heitä niitä pois vaan laita ne kulhoon. Sisuksen keskiosan voi veitsellä leikkaa, niin että kanta jää pois.

Laita kaiverretut tomaatit vuokaan vierekkäin ja mausta suolalla. Suolaa saa olla reilusti sillä tomaatteja itketetään hieman. Kun tomaatit ovat suolattu käännä tomaatit nurinkurin niin, että ylimääräinen neste valuu pois.

Tomaatin sisukset voi nyt soseuttaa yleiskoneessa tai sauvasekoittimella. Tomaatinsisusmehua käytetään kaksivaiheisesti.

Nyt voidaan tehdä täyte.

Lämmitä pannu, jossa on voita ja oliiviöljyä. Pilko sipulit pieniksi ja lisää ne lämpimälle pannulle. Anna kuulottua 3 minuuttia, niin että sipulit ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita koko ajan, jotta jauheliha menee pieneksi paistaessa.

Kun jauheliha on kypsää ja pientä, lisää joukoon riisit. Kuulota hetki ja lisää valkoviini. Anna porista hetken kunnes neste on imeytynyt riisiin.

Seuraavaksi lisää 2/3 osaa soseutettua tomaatinmehua. Anna porista 5 minuuttia ja lisää sokeri sekä suola ja pippurit. Pilko tässä välissä tillit, mintut ja kevätsipulit pieneksi hakkelukseksi. Säästä hieman tilliä ja minttua sivuun. Massa saa olla 5 minuutin päästä kuivaa, ei siis liian vetistä. Ota täyte pois leideltä ja anna hieman jäähtyä. Lisää tilli, minttu, kevätsipuli ja oregaano täytteeseen ja sekoita hyvin. Maista vielä suola ja lisää sitä tarvittaessa.

Käännä tomaatit nyt oikein päin vuossa ja täytä tomaatit. Kaada täyttämisen jälkeen jokaisen tomaatin päälle tasaisesti loppu tomaattisose. Lopuksi lisää hattu ja lorauta hieman oliiviöljyä pinnalle. Paista tomaatteja uunissa noin 40 minuuttia aluksi 200 astetteessa. Kun tomaatit ovat saanneet väriä, laske uunin lämpötila 175 asteeseen.

Jogurttikastike tuo raikkaan lisän tomaatin kaveriksi. Lisää jogurttin sekaan, tilli, minttu, hunaja sekä suola ja pippuria. Sekoita hyvin ja anna vetäytyä kaapissa kunnes tomaatit ovat tarjoiluvalmiina.

Anna valmiiden tomaattien vetäytyä hieman huoneen lämmössä. Nauti tomaatit jogurttikastikkeen ja valkoviinin kanssa. Toivottavasti tämä tomaattiresepti maistuu paremmalta kuin työpaikkaruokalasi versio. Hyvää ruokahalua!